Love läxor eller Härliga Homework!

Jag läste en artikel i Expressen, Skippa läxan (http://www.expressen.se/ledare/jenny-madestam/skippa-laxan/), av Jenny Madestam där hon menar att man bör sluta med läxor. Skolnörd som jag nog ändå är (efter 9 år i grundskola, 3 års gymnasiestudier, 5 år på universitet och drygt två år som lärare), måste jag få protestera. Enligt artikeln i Expressen finns det forskning som visar att läxa kan vara nyttigt för elever på gymnasiet medan det snarast verkar onyttigt för barn i lägre åldrar.
 
Madestam menar att det finns två skäl till att man inte ska ge läxa:
1. Läxor "förpestar veckorna i många familjer" - och det kan jag visst förstå, jag har ju varit barn själv och låt mig säga att personligen var jag inte direkt något fan av läsläxan när jag 7-8 år. Men vet ni vad, jag överlevde 20 minuters läsning om dagen. När jag började fyran och vi började med engelskaglosor var det inte heller någon dans på rosor, men även där visade det sig att 10-15 ord per vecka dog man inte av.
 
2. Madestams andra argument är att elever som har hemförhållanden som gör att de inte kan få hjälp med läxorna missgynnas. Även här kan jag visst tycka att hon har en poäng, det finns många elever som till exempel har föräldrar som inte pratar svenska, vissa elever har föräldrar som jobbar då de gör sina läxor och säkert finns det andra, enstaka fall med speciella omständigheter som gör att dessa föräldrar inte kan hjälpa sina barn med läxorna. Men jag tänker mig ändå att de allra flesta föräldrar här i Sverige (ett relativt välutbildat land) kan hjälpa sina låg- och mellanstadiebarn med 10-15 engelskaglosor i veckan, alternativt sitta ner i 20 minuter och lyssna på när barnet kämpar sig igenom en bok på 50 sidor med 40 ord på varje sida. Om det riktigt kniper tror jag till och med att majoriteten klarar av ett par mattetal.
 
Sen allteftersom barnen blir äldre och utbildningen mer avancerad är det självklart att det blir svårare för föräldrarna att hjälpa till men då hoppas man ju att vid det här laget har barnet hunnit skaffa sig en studieteknik som fungerar för just honom/henne. Skulle det sen vara så att man som elev får en läxa som man trots hårt jobb inte klarar av så har jag svårt att se att det skulle innebära något livshotande. I min värld är lärare också människor med både hjärta och förstånd, och om jag som elev förklarar att jag gjorde ett tappert försök med min läxa men att det ändå gick åt skogen, så förstår läraren detta och säger något i stil med "Okej, men du då ska jag hjälpa dig på nästa lektion."
 
I sin artikel skriver Jenny Madestam också att "Argumentet att 'barn måste tränas in i disciplin' ekar tomt". Nu ska jag  erkänna att jag inte är direkt väl insatt i debatten men jag har aldrig hört det argumentet för läxor, och jag skulle heller aldrig använda det. Det är väl inte disciplin man tränar med läxor, snarare tränar man väl upp det egna ansvaret. Med tanke på hur många vuxna som fortfarande har mycket kvar att utveckla på just den punkten så tycker jag inte att man kan börja träna för tidigt.
 
Jag skulle också vilja påpeka att fröken Madestam är lite tvetydig när det gäller skoldagens längd. I början av artikeln skriver hon att barnen är så trötta efter en lång skoldag och fritidsaktiviteter att de inte orkar med läxorna. Medan hon i slutet av artikeln tycker att lösningen på problemet är att förlänga skoldagen, vilket ju verkar lite dumt om barnen nu är så trötta att de inte orkar göra läxor hur ska de då orka vara kvar i skolan?
 
Det är inte bara för att jag är lärare och det skulle innebära längre arbetsdagar för mig som jag tycker att det är en dålig idé att förlänga skoldagen. Alla som har provat undervisa en klass, vi kan ta en 20 elever stor samhällsklass som exempel, på fredag eftermiddag mellan klockan 13:30 och 14:45 vet att det är svårt lyckas. Och då pratar vi ändå om relativt studiemotiverade elever på gymnasienivå. Jag kan inte tänka mig att det skulle vara lättare för en lärare på mellanstadiet med en grupp på 20 11-åringar.
 
Om alla som hittills har hankat sig igenom skolan (de är ändå rätt många) har haft läxor och överlevt, vissa blev ju till och med riktigt bra människor, varför skulle inte dagens barn klara av att göra läxor?
 
Dagens citat: "She needs to sort out her priorities" (Ron Weasley) Om man inte orkar med sina läxor på grund av att man har så mycket fritidsaktiviteter så måste man kanske tänka igenom vad man ska satsa på.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0