Del 1 av del 2 ESC

Tiden går fort när man har roligt, redan dags att lyssna in de första låtarna i den andra semin i årets ESC. Först ut är...

Serbien, - Željko Joksimović Nije Ljubav Stvar
Fint intro. Här har de slagit på stort - hela symfoniorkestern är på plats. Försök till en manlig Marja (Molitva) men nja, han lyckas väl inte riktigt komma upp i hennes kapacitet - musiken är lite maffig och det är en hyfsad ESC-ballad. Men nej alltså det måsta lyfta mer i refrängen - och om inte där så i sluttonen men nej. Det blir nog lite svårt - möjligen final men inte mycket mer.

Makedonien - Kaliopi Crno I Belo
En ballad till hör och häpna. Svårt att sgäa hur gammal hon är - men det har ju egentligen ingen betydelse. Nu måste det hända något och se på tusan det gjorde det - inte så mycket ballad längre. Men ganska svängigt. Hon låter lite ansträngd i sången - hur ska det gå live? Och så ett galet Pernilla Wahlgren skri, hmm. ärligt talat är jag lite kluven. Kanske, kanske inte det beror på hur bra hon klarar liveversionen.

Nederländerna - Joan Franka You and Me
Men oj en indian - didn't see that one coming! Påminner i inledningen om den här "we had joy we had fun...lalala seasons in the sun". Bara precis bättre än challali challa la om ni minns den. Någon stor sångerska är hon ju inte heller. Nej det här går nog inte vägen är jag rädd.

Malta - Kurt Calleja This Is The Night
För det första - only Eric can pull off that glove thing. För det andra platt, plattare plattast. Har vi hört den förr... hmm, ja kanske. Nej gu va tråkigt. jag hade önskat mig lite mer discodunk a lá Stay the night och lite mer pyroteknik som i E-Types This is the way det hade vart nåt!

Vitryssland - Litesound We Are the Heroes
"better make it a spaceship so you can get back to your home planet" De har ju på sig rymddräkter värre an Dannys. Och är det inte Magnus Carlssons lillebror som sjunger?! Tyvärr är väl låten inte speciellt nyskapande. Jag har svårt att se att det här skulle röra upp några starka känslor, frågan är om någon ens orkar lyfta luren och rösta.

Portugal - Filipa Sousa Vida Minha 
Åh, en ballad till, sömnpiller närmare bestämt. Och jag hoppas verkligen att hon fixar en fräckare klänning till ESC. Ush vad tråkigt. Det här drunknar nog bland de andra balladerna, den har liksom inget extra alls - gäsp!

Ukraina - Gaitana Be My Guest
Det är ju inte en ballad i alla fall och det får de vara glada för, för det är nog deras enda hopp. Det känns väldigt rörigt. Både låt och video. Och vad handlar låten om egentligen? Kanske går vidare om folk är ess på ballader men annars blir det nog svårt.

Bulgarien - Sofi Marinova Love Unlimited
Jag får hoppas att de har filat på ljussättningen och att det har synkat kläderna med låten, man kan ju itne framföra det här i långklänning och balfrisyr. Mår nog också bra av att inte vara en ballad. Inte ett utlimat startnummre med tanke på låten som ligger precis innan - en av dem kommer att förlora på det här. Snakca rumphugget slut också - kan bli hennes fall.

Slovenien - Eva Boto Verjamem 
En av de bättre balladerna i startfältet, vilket borde betyda att den går vidare till final. Men byt ut brudklänningen (i och för sig kanske den handlar om ett bröllop vad vet jag). Synd att hon inte riktigt klarar en riktigt krämig ton där i sticket, det hade ju lyft låten brano.

Kroatien - Nina Badrić Nebo
Jag gissar att de kommer att använda en fläkt till det här numret. Och vet ni vad - det är en ballad. Oj, halvnakna män undra om de föjer med till Baku? Men det känns som många andra ballader, sticker inte riktigt ut på något sätt. Alla ballader kan ju inte gå bra, men någon måste ju göra det - det skulle kunna vara den här. Men ärligt talat så bryr jag mig inte riktigt om vilken det blir som går bra respektive dåligt.

Sverige - Loreen Euphoria
Oh det här är ju så bra, men vi ser den igen bara för att man bli på bra humör! Den säger det själv: Euphoria an everlasting piece of art!

Georgien - Anri Jokhadze I'm a Joker
Det här är inte an everlasting piece of art! Hemskt och vad är det för amatör som har blekt hans hår? Ser ju inte klokt ut. nej Loreen har nog ett bra startnummer om hon ligger precis före det här. Han har ju också lånat några toner av vår vän Helena Paparizou. Men hon är ju inte ABBA. Så nej det här kan bara inte gå!

Dagens citat 1: "I really should start wearing hats" (Till Slovenien)
Dagens citat 2: "Euphoria"


Med ca 30 dagar kvar

Nu minns jag inte exakt vilken dag det var, måndag eller tisdag, men då fick vi i alla fall en ny namnskylt utanför vårat arbetsrum - där mitt namn var tillagt! Bättre sent än aldrig som det brukar heta. Eleverna har väl en si så där knappt 30 dagar kvar av terminen och vem vet var jag är nästa termin - ingen!

Annars har det varit lite småtråkigt på jobbet i veckan för tre av mina kollegor (som jag sitter närmast och därför umgås mest med) har varit på språng, två i Tyskland med ett gäng elever och en har ledigt för att hon är med i Umespexet. Nästa vecka, som i och för sig är kort, är ordningen återställd!

Dagens citat: "I'm gonna go get one of those job things" (Rachel) Det är ju ändå rätt kul att jobba!


En helt vanlig onsdag

Med några ovanliga händelser.
1. Jag tog äntligen tag i bokning av diverse besök - hos frisör och optiker närmare bestämt.

2. Tog tag i PIM3 (igen!) - ny plan, nya tag.

3. Letade igenom min blogg efter lite pedagogiska minnen (som min PIM3 skulle kunna handla om) hittade en massa saker som jag inte har minsta minne av att jag skrivit! Jag minns inte ens alla händelserna som jag skrivit om! Måste vara åldern.

4. Två herrar har häcket utanför mina fönster hela dagen, och ja - jag bor en trappa upp, de satte upp någon typ av nät för att hindra fåglarna från att bygga bo eller något. (The birds are disappointed I can tell you that!)

5. Optikern ringde och sa att jag kunde få komma på en och halv timme - before which jag absolut behövde duscha och så var det ju det där med tränign. Kändes ju dumt att duscha åka till optikern, komma hem träna och sen duscha igen. Nej så jag sprang inte så långt men ändå ganska fort (med mina mått mätt). Expressdushade och sprang till bussen.

6. När jag kom hem från min lilla expressrunda stod ett par på parkeringen och kramades, hmm märkligt tänkte jag det måste ha hänt något för de liksom kramade väldigt hårt. När jag kom ut ur duschen stod de fortfarande kvar. När jag sprang till bussen - stod de fortfarande kvar. Dock inte när jag kom hem - ca en och en halv timme senare.

7. Louise kom på middag och meddelade att hon vunnit en resa till Paris! Congrats!

Ja det var väl det tror jag.

28 skoldagar kvar till sommarlovet (om jag räknat rätt i alla hast). Inte illa! Om nu bara våren ville behaga dyka upp så skulle det vara som grädde på moset.

Dagens citat: "Just the one divorce in 99!" (Ross) Ett av mina favoritavsnitt visades ikväll.


Del två av deltävling ett

Imorgon är det då dags för det andra programmet av inför ESC så jag tänkte lyssna igenom låtarna. Och sen måsta jag väl försöka tippa vilka som tar sig till final trots att det känns smått omöjligt eftersom jag inte brukar ha samma smak som resten av Europa.

Israel - Izabo Time
Musikvideon utspelas på en cirkus, med en massa clowner men alltså jag tycker inte att det är speciellt kul. Ganska tråkigt om jag ska vara helt ärlig.. I och för sig kan jag känna igen mig i deras (?) önskan om mer tid men det är också allt - annars helt intetsägande.

San Marino - Valentina Monetta The Social Network Song (Oh oh - uh - oh oh)
Oh - My - God! Vem har gjort den här videon?! Katastrof! Tur också att man måste sjunga live för den här kvinnan kan ju inte mima, folk brukar klaga på att Brittan (alltså Britney Spears) inte kan mima men jämfört med den här damen framstår hon som en mimartist. Och sången sen, meningslös, inte ens de universella oh oh uh oh oh kan hjälpa upp den. Så uselt!

Cypern - Ivi Adamou La la love
Snövit möter någon form av pop + techno light. Nja, jag vet inte jag är inte så jätteimponerad. Men hon tjatar ju refrängen tills den sitter och det brukar ju ge reultat. Jag tyckte ändå att det började helt ok men den lyfte liksom aldrig - kom inte av startbanan. Och Snövit är ju het för tillfället, inte mindre än två filmer på bio nu i vår och sommar, sen vet jag förstås inte hur mycket av Snövit vi får se på scen.

Danmark - Soluna Samay Should've Known Better
Jo då vars, jag brukar ju gilla Danmark och det här är inte dåligt. Det får mig att tänka lite på vad heter hon Moa Lignell eller något sånt - från Idol. Jag skulle inte bli förvånad om hon varit med i danska Idol. Litet grammatikmisstag som jag stör mig på i texten men annars är det rätt så trallvänligt. Kläderna hoppas jag dock att de byter ut till ESC.

Ryssland - Buranovskiye Babushki Pary For Everybody
Landet som tidigare skickat Dima Bilan och T.A.T.U skickar i år alltså inte en utan sex stycken babushkas (mor-/farmödrar) - förutsatt att alla fortfarande lever när det är dags. Alltså jag kan ju inte det här med tonarter och så men jag har ju läst mycket Harry Potter och om jag inte missminner mig så säger Dumbledore i någon av de tidigare böckerna något om att alla ska välja sin favoritmelodi och sjunga Hogwarts sånt typ. Jag kan tänka mig att det låter typ så här, de sjunger visserligen samma text men jag tror alla har sin egen tonart. Om det här är det allvarligaste hotet mot Loreen så känns det som en säker seger.

Ungern - Compact Disco Sound od Our Hearts
Hmm, helt ok. Kanske inte riktigt nog cathcy för sammanhanget men det känns ändå rätt modern. Alltså om den här gruppen eller artisten vilket det nu är redan är känd/a utanför Ungern så kan nog det här gå bra - annars finns riskten att den glöms bort.

Österrike - Trackshittaz Woki Mit Demi Popo
Nej men snälla nån. De rappar på tyska (som jag antar att det är), har på sig kostym och keps (inte snyggt!) and to put it nicely - a littel bit too old to pull it off. Tur för dem att det är fler som pratar tyska, dock inte helt säkert att det hjälper i detta läge.

Moldavien - Pasha Parfeny Lautar
Ytterligare en som bör vara glad att han får sjunga på riktigt när det gäller. Trallvänligt trumpet stycke, och trots titeln är texten på engelska. Frågan är väl om det är nog trallvänligt. Kan hända att det glöms bort, de får vara tacksamma för sitt sena startnummer.

Irland - Jedward Waterline
Irland kör en favorit i repris och skickar samma artister som ifjol, ni vet de där tvillingarna som antingern dopar sig med coca cola eller så har de en bokstavskombination. Jag gillade deras låt ifjol (Lipstick) men tyvärr är årets bidrag inte lika fartigt hur ska de nu få utlopp för all sin energi?! Nej jag är besviken.

Så vilka 10 går då till final från semi 1, here is what I think, utan inbörder ordning:
1. Island
2. Grekland (skakarumpatoner brukar ju gå hem även om de är svaga)
3. Danmark
3. Cypern
4. Lettland 8ja, jag vet men den sätter sig - jag kan fortfarande nynna på den)
5. Schwiez (om han som sjunger inte ser så galen ut)
6. Rumänien (okej då, nu väljer jag mellan smäre och sämst och den här är väl bara sämre då)
7. Belgien (om inte det stora nervspöket janne kommer galloperande)
8. Irland (för att folk känner igen dem och för att de trots allt smittar av sig lite energi)
9. Ryssland (höll på att glömma, de lär ju gå vidare även med årets bidrag folk är väl fortfarande lite rädda för ryssen)
10. Ungern (om de har lite tur så)

Kanske är jag lite partisk men ingen av de låtar jag hittills hört borde vara något hot mot Loreen.

Dagens citat: "Katastrof!" (Curlingkommertatorn på SVT) Inte många bra bidrag i den här semin, vi får sätta vårt hopp till semi 2 och the big 5 (eller är de 4?)


ESC 2012

Det närmar sig så smått. Som vanligt är Sverige favorittippade... kanske måste vi ringa ABBA i år? Men vi lämnar väl det åt Ida. Dags att lyssna in konkurensen:

Montenegro - Rambo Amadeus Euro Neuro 
(Tredje gången gillt - nu har internet gett upp två gånger) Det här börjar inte bra... och det blir bara värre. Engelskan är bad, som det brukar heta. Och hur många gånger ska man egentligen klämma in ordet "analfabetic" i en sång? Jag är ganska säker på att jag herr Kamprad är omnämnd, but then again - med tanke på uttalet så kan det ha varit ett helt annat ord. Möjligen kan den här mannen vinna bästa rim med raden som går typ "cool like a swimming pool". Går nog inte till final.

Island - Greta Salóm & Jónsi Never Forget
En mystisk inledning med lite fiol, och det verkar hålla i sig. Jag tycker det här är bra, låter liksom Island om det. Söta artister, jo det här tror jag på. Känns modernt och rätt i tiden, jag tänker lite fantasy när jag hör det och det är ju huge just nu. Borde inte ha några problem att ta sig till final.

Grekland - Eleftheria Eleftheriou Aphrodisiac
Låter grekiskt så här i inledningen. En söt tjej som dansar med ett gäng pretty boys, känns ju lite Helena Paparizu (eller hur det då stavas) tyvärr är det inte lika bra. Men refrängen innehållet lite "oh, oh, oh, oh" och sånt brukar ju gå hem så den kan nog ta sig till final men det är egentligen ganska slätstruket.

Lettland - Anmary Beautiful Song 
En hyllningssång till Eurovision? Jag vet inte om det är så smart att påminna folk om Johnny Logan? Refreängen är kanske lite catchy omän rätt mesig men verserna är tråkiga. Och jag har för mig att jag har sett ett live framträdande av det här och det var inte bra, töntigt. Nja kanske tar sig till final, beror lite på resten av motståndet.

Albanien - Rona Lishniu Suus
Jag tror att folk riskerar att somna till det här om hon inte får ett tidigt starnummer. Och så lite skrik på det - det vill till att hon klarar det här live också, inte gjort i en handvändning kan jag lova. Och opera - nej jag tycker att det börjar som en vagg visa men precis när man ska till att somna så tar hon i och skriker som om hon försökte väcka döda.

Rumänien - Mandinga Zaleilah
"You're not playing badpipes at our wedding" Jo då de har klämt in en säckpipa här. Kändes ju Skottskt och bra. Med risk för att låta väldigt elak så för hon tankarna till en transvestit - hon har alldeles för mycket smink. Nej det här känns tråkigt. "Somebody comment on the dress!" Hon har bland annat på sig en skinnklänning i videon, det passar inte riktigt ihop med den ulligulliga melodin. Jag tror inte på det här.

Schweiz . Sinplus Unbreakable
Nja, han ser lite småläskig ut han som sjunger och det är väldigt svårt att bedöma hans ålder. Jag är rädd att han är för gammal för det här, han känns lite påklistrad. Och visst det är bra att vara sig själv och satsa på sina drömmar men det känns som sagt inte helt äkta. Med tanke på motståndet skulle det eventuellt kunna ta sig till final, men jag är tveksam.

Belgien - Iris Would You?
Hennes röst känns modern och låten skulle kunna vara en vinnarlåt i Idol - de brukar ju spelas rätt flitigt. Hennes engelska är bra även om grammatiken känns lite krystad här och där. Texten är enkel och hon är väl söt så det här kan nog gå vidare även om det känns som att vi har hört den förr.

Finland - Pernilla När jag blundar
Kul att hon sjunger på svenska - finska är ju så hiskeligt svårt att förstå. Det låter också så där härligt mumiskt. En visa, med dragning åt vaggvisehållet - här finns också en risk att folk somnar om hon inte får ett bra starnummer. Trots svenskan och muminprosodin tycker jag att det här är ganska tråkigt. Det låter ganska mycket som en kärleksdikt som fått melodi, nu gillar ju jag poesi - svensklärare som jag är, men det bli lite väl smörigt. Tror den får svårt att ta sig vidare.

RSS 2.0